Sponsored content



Nieuwe platforms voor de flexbranche: 

‘Dit is dé toekomst’ 

Lees verder 


Voor uitzendondernemers kunnen applicaties en systemen natuurlijk niet snel, efficiënt en gebruiksvriendelijk genoeg zijn. Softwareleveranciers worden elke dag weer uitgedaagd om het werkende leven van hun klanten nog aangenamer te maken. Een van de nieuwste technologieën daartoe is low-code developments. Wat kunnen deze platforms betekenen voor bedrijven in de flexbranche?   

 

“Low-code is een vorm van softwareontwikkeling die is gericht op het visueel ontwerpen van applicaties”, vertelt Patrick Luitwieler, senior application engineer bij Flexmeester, softwareleverancier voor de uitzendbranche. “Een manier van ontwerpen waarbij de ontwikkelaar geen ‘harde’ code meer hoeft te schrijven om een applicatie te bouwen, maar de dingen juist heel visueel maakt. Op de achtergrond vertaalt het platform alles zelf naar codes voor de gewenste applicatie.”

 

Sneller, efficiënter en minder foutgevoelig

Low-codes developments is momenteel een van de snelst groeiende manieren om software te ontwikkelen. Een van de bekendste platformen is OutSystems, waarvan ook Flexmeester gebruikmaakt. Luitwieler: “Dit platform speelt in op de behoefte onder uitzendbedrijven aan gebruiksvriendelijke en intuïtieve softwareoplossingen. OutSystems maakt het ontwikkelen van nieuwe applicaties en functionaliteiten sneller, efficiënter, minder foutgevoelig en goedkoper. En dat levert natuurlijk voordeel op voor de eindgebruikers.” 

 

Het resultaat is dat uitzendondernemers meer tijd kunnen besteden aan hun commerciële werk

 

 

Concreet betekent deze relatief nieuwe technologie voor uitzendondernemers dat hun nieuwe functionele wensen verweven kunnen worden in bestaande pakketten. Denk bijvoorbeeld aan de integratie met MS Office voor templates van contracten en plaatsingsbevestigingen. “Door het gebruik van een modern low code-platform is dat binnen een aantal weken te realiseren zonder dat een ontwikkelaar ook maar één regel code hoeft te schrijven”, legt Luitwieler uit. “Dat scheelt op jaarbasis – afhankelijk van het volume – tientallen, honderden of misschien wel duizenden manuren. Uren die medewerkers niet meer hoeven te besteden aan het handmatig aanmaken, opslaan en versturen van documenten buiten het systeem om.”

 

Eyeopener

Volgens Luitwieler is low-code dan ook dé toekomst in de wereld van softwareontwikkeling. “Steeds meer grote bedrijven zullen de overgang maken naar dat soort platforms vanwege de eerdergenoemde voordelen. Daar komt bij dat de hoeveelheid functionaliteiten die je binnen zo’n applicatie eenvoudig kunt integreren, voor veel mensen echt een eyeopener zal zijn. Het scheelt veel handmatige overzettingen en verlicht de zware administratieve lastendruk. Met als resultaat dat uitzendondernemers meer tijd kunnen besteden aan hun commerciële werk. En dat is natuurlijk heel belangrijk.”

 

Overstappen op ander softwarepakket

Voor uitzendbedrijven die de stap naar zo’n toekomstbestendig en gebruiksvriendelijk platform willen maken, is het wel zaak eerst over te stappen naar een ander softwarepakket. “In de flexmarkt draaien momenteel nog weinig bestaande softwarepakketten op zo’n low-code-platform. Dat zal ook niet zo snel gebeuren, want het betekent dat aanbieders hun applicatie dan helemaal opnieuw moeten bouwen. Wat we wel steeds meer zien, is dat bestaande pakketten vaak ‘front office-schilletjes’ bouwen rondom hun bestaande applicaties, een soort voorportaal dat weliswaar op een modern platform kan draaien, maar de data vervolgens wel doorstuurt naar de bestaande, verouderde softwareoplossingen.”

Flexmeester Screenshot


Hoe twee werelden samenkomen

Een van de eigenschappen die low-code development zo snel, eenvoudig en efficiënt maakt, is de beschikbaarheid van standaardoplossingen. Luitwieler: “Stel, ik heb een module nodig waarin bepaald rekenwerk plaatsvindt, dan hoef ik niet helemaal zelf te bedenken hoe die module er dan moet uitzien. Er zijn heel veel gestandaardiseerde, kant-en-klare componenten die je binnen zo’n platform kunt gebruiken en vervolgens eventueel kunt configureren naar eigen behoefte. Zo hoef je dus niet dus niet alles zelf helemaal opnieuw te bedenken en te maken. Je hoeft alleen maar na te denken over hoe je iets wilt inzetten en gebruiken.”  

 

Luitwieler legt uit wat hem persoonlijk, als senior application engineer, zo aanspreekt aan deze vorm van softwareontwikkeling. “Vooral de samenwerking tussen de voor- en achterkant van zo’n platform, oftewel, tussen het functionele en het technische gedeelte. Ik ervaar zelf hoe goed die twee werelden in de praktijk samenkomen. In mijn rol van meer functioneel georiënteerde productowner kan ik gewoon samen met een ontwikkelaar achter de applicatie gaan zitten en heel concreet zien hoe het werkt. En ik begrijp het ook echt, simpelweg omdat het zo visueel is. ‘Ja, zo had ik het bedoeld!’ hoor ik mezelf dan zeggen. Dat visuele aspect van low codes maakt de samenwerking tussen de functionele en technische onderdelen én mensen dus ook veel makkelijker!” 

 

Dit artikel is gesponsord door Flexmeester.

Frontoffice tools


Flexmeester

9/12
Loading ...